Tagi

, , , ,


pizap.com13900401115311

Tarta na formę:                                         Tarta na naczynie żaroodporne:

– 200 g mąki                                               – 2 szklanki mąki
– 100 g masła                                            – 100 g masła, 50 g margaryny
– kieliszek wody                                         – 1,5 kieliszka wody
– szczypta soli                                             – szczypta soli

Składniki na farsz:
– opakowanie szpinaku (ok. 500 g)
– feta, ilość wg upodobań
– 2 jaja
– ser żółty, tarty
– pomidorki koktailowe
– sól
– pieprz

Składniki zagniatamy.
Układamy  w formie i dziurkujemy widelcem, aby powietrze mogło się swobodnie przedostać przez ciasto.
Zapiekamy ciasto ok. 15 minut. w 175 °C.

W międzyczasie przygotowuję szpinak.
Najpierw na patelni podsmażam czosnek z solą.
Później dokładam szpinak, 1 jajo, pieprz i sól do smaku (dodane na końcu).
Należy troszkę odcedzić, żeby cały sok nie wsiąkł w ciasto.

Na upieczone ciasto układam po kolei:
– fetę w kosteczki (kroić nożem maczanym w wodzie z solą)
– szpinak wymieszany dodatkowo z serem i kolejnym jajkiem (do ścięcia)
– warstwę startego sera żółtego
– pomidorki.

Wkładam do nagrzanego do 175 °C pieca na około 40-50 minut.

Reklamy