Tagi


chlebek

Moja duma…

Wspaniały… Właśnie zjadłam na śniadanie kanapkę z osobiście upieczonym chlebkiem. O ile bardziej wtedy smakuje :)

Przepis jest bardzo prosty. Tylko opis jest długi :)

Składniki:
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
350 g wody mineralnej niegazowanej

Można upiec 100% chleb razowy.
Białą mąkę zastępujemy wówczas mąką pszenną razową typ 1850 lub orkiszową razową 1850. Możemy upiec chleb razowy z dodatkami np.suszonymi pomidorami, serem, ziarnami itd.
!!Przy chlebie razowym dajemy więcej drożdży (30 g) oraz 2 łyżeczki cukru zamiast 1.

CHLEB

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru.
Poczekać, aż drożdże zaczną pracować, czyli zaczyn trochę urośnie. Widać to gołym okiem :)
Mąkę przesiać do dużej miski (pamiętając że ciasto dużo urośnie), dodać sól, drożdże (i ewentualne dodatki), wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać. Niezbyt długo, tylko aby składniki się połączyły (drożdże nie lubią dotykania).
Przygotowane ciasto wyrastając powinno podwoić swoją objętość – nie należy zaczynać pieczenia, jeśli ciasto nie urosło, lepiej poczekać troszkę dłużej.

Miskę przykryć folią bądź pokrywką.

1 metoda – szybka. Odstawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Moja metoda na ciepłe miejsce to nastawienie piekarnika na 50 º C na 5 minut. Wyłączam grzanie i zostawiam zapaloną żarówkę. Wstawiam ciasto na określony czas.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło i piec w nagrzanym naczyniu wg wskazówek poniżej.

2 metoda – „nastogodzinna” Wstawiamy ciasto do wyrośnięcia do lodówki na min. 12 godzin, a następnego dnia dopiero pieczemy, wtedy chleb lepiej wyrośnie, ma lepszą strukturę po upieczeniu i jest smaczniejszy.

cchleb

Pieczenie:
Do piekarnika wstawić sam garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20-24 cm.
Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245-250 °C) i nagrzewać go razem z garnkiem. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjmujemy ciasto z lodówki, naczynie z piekarnika i szybko wlewamy ciasto do nagrzanego naczynia.
Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut.
Następnie przykryć garnek pokrywą lub folią aluminiową i piec przez 25 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę/folię i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę z powrotem folię, aby wierzch nie przypalił się za bardzo. Trzeba obserwować wierzch).

Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy z piekarnika i po 10 minutach wykładamy na kratkę do ostudzenia.

Reklamy