Tagi


rogaliki

Rogaliki z marmoladą

Składniki:
– 500 g mąki
– 40 g drożdży
– 3 łyżki cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 jajko
– 3/4 szklanki mleka
– 2 łyżki oleju
– marmolada

Mleko podgrzewam, dodaję cukier i rozpuszczam drożdże. Do miski wrzucam mąkę, jajko, sól i wlewam rozczyn z mleka i drożdży. Wyrabiam ciasto i za chwilę dodaję olej.
Ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuję na kształt koła i wykrawam 8 trójkątów (na kształt pizzy). Na brzegu kładę marmoladę i zawijam.
Piekarnik rozgrzewam do 180 °C i piekę 20 minut.
Smacznego :)
Polecam z serkiem homogenizowanym, my tak jadłyśmy z córką.

Reklamy